AdmissionNews
click_tech1.gif click_retailjob.gif click_retailjob-finance.gif
Course College City
Hi Guest,
Join Now | Sign in

Memories of childhood-Question and answers

Zitkala Sa, the Red Indian

Q1.What do you know about Carlisle Indian School?

Ans.Carlisle Indian School was a school run by the British to educate the Red Indians and the British students. It had strict rules and regulations for all students. The students had to wear uniforms, girls had to wear short hair and skirts and tight shoes. The eating style also was different there. There were bells before eating. There was a prayer before eating.

Q2.How was Zitkala Sa different from the other native American students?

Ans.Zitkala Sa was a native American girl. She had great love for her tradition and culture. She was proud of her beliefs. She held closer to her heart these beliefs and felt hurt when the rest of the girls followed the foreign culture without any hesitation.

Q3. What does Zitkala Sa mean by, 'this eating by formula?

Ans.When Zitkala Sa was admitted in the Carlisle Indian School, she faced a number of rules the students had to follow. One of them was the manner of eating. There were three bells to be tapped before the students were allowed to start eating. Being a natural being, Zitkala Sa could not digest the meaning of these polished manners which were alien to her culture.

Q4.What was that the school authorities had failed to recognize in Zitkala Sa?

Ans.The British authorities of the Carlisle Indian School were colonists and therefore could not understand the feelings of the people they ruled over. They believed that it was their duty to impart their civilization to the uncivilized native Americans but failed to understand their attachment to their own culture and traditions.

Q5.Why was Sa against the idea of cutting her long hair?

Ans.Zitkala Sa’s mother had taught her that shingled hair was worn by mourners, cowards, and unskilled warriors caught in war. She had a great deal of love for her traditions and her hair. For her the hair meant much closer to her culture. To save her identity, to uphold her civilization and pride Sa fought against the attempts of the authorities to cut her hair.

Q6. How was Bama's innocent childhood ruffled up by the sight of an elderly man handing the parcel to the landlord at the threshing-field?

Ans.Bama was an innocent girl. She lived in a discriminated society with landlords above them and her community running errands for them. The first instance of class discrimination Bama experienced in her life was the incident of an elderly man of her caste carrying food for the landlord. The man had to carry the packet in the most shameful manner, holding the hand away from his body as a mark of untouchability.

Q7.What made Bama laugh at the sight of the elderly man handing the parcel to the landlord at the threshing-field?

Ans.Bama saw an elderly man of her society carrying a very small and light parcel to the landlord. The way the man held the parcel with its strings, the special respect the man showed towards the parcel and the way he offered it to the landlord without supporting it from the bottom made Bama laugh.

Q8.What did Bama feel when her annan explained to her why the village elder had to carry the parcel in a funny manner?

Ans. When Bama saw the elderly man from her society carrying a small parcel of eatable to the landlord, she laughed a lot but when her Annan told it was a scene of caste discrimination, she could not laugh any more. She grew angry with this social evil and wanted to touch the eatable herself and make it dirty. She felt helpless about her being untouchable and angry with the rich people who considered her so.

Q9.“Because they had scraped four coins together…” What did Bama mean?

Ans.According to Bama the cause of the rich people’s superior attitude and behavior is the possession of money. Money makes a man feel superior over the poor and i tmakes him blind. While the ordinary people have a little wealth in their hands, the rich ones have a lot.

Q10.What was the point of the question raised by the landlord’s man to Bama’s elder brother, “On which street do you live?”

Ans. The people of Bama’s time believed in untouchability and social discrimination. Some people were considered privileged while the majority of the others suffered from the shame of being backward class. People gave respect or disrespect to each other on the basis of caste, religion and being rich and poor. The landlord’s men wanted to know if Bama’s brother was touchable or untouchable and therefore he asked where he lived.

Q11.How did Bama fight against discrimination in her life?

Ans.Bama lived in a discriminated society with the evils of untouchability playing havoc. When she was aware of it Bama determined to fight it in her way. She was told by her Annan that education only could liberate her from being looked down by the society. Bama studied in a frenzy and stood top in the class and fought the class discrimination.

Long Questions and Answers

Q1.Power leads to dominance and reaches oppression and ends up in rebellion and failure. How is this statement true in the case of the rebellion raised by Zitkala Sa and Bama?

Ans.One of the most irrevocable human tendencies is domination. Everyone wants to impose some sort of dominance over the other and if one doesn’t do so it is because he is weaker than the others or that he is educated. Both Zitkala Sa and Bama lived on two opposite ends of the world yet they experienced this social evil in their early life. The Red Indians were the true inhabitants of America. With the discovery of this new continent the European world converted it into their mines for resources. The European colonists considered educating the rest of the world to be the white man’s burden. They established schools for the backward and taught them their culture, their language, their whims, their fancies, their funs but failed to respect the values of the people they oppressed and ruled. The Red Indians too had their own sacred culture and practices. They considered cutting of one’s hair equal to death but all the students were forced to get their hair cut. The British cut short the decency of dressing and curbed personal freedom by imposing uniform system. They brought in rules for eating.

The same was the case with the privileged landlords of India. Because they were richer than the peasants, the landlords restricted their freedom. The poor peasants had to accept their state of being untouchables in the public. The mortification that this status brought to them was beyond sheer shame. The blindness that extreme possession of power brings makes anyone do the worst activities including suppressing the weak ones. But this power is always temporary. One day the weaker ones will gather power of resistance and fight back the oppressors.

Ask Us Now
If you gave any Questions/ Queries about your Education/Admissions/Careers/Study in india/Study Abroad ? Get answers from our Career Counsellors and Members
Ask Us Now
Share your experience, become our Members and answer other members questions / queries.
Answer Now
Latest Questions asked by users
Answer by: Prof (Dr) Sanjib Kumar Acharya (Career Counsellor)
Question: Hi Plss provide Details for B.tech ...ECE. Hostel Fee Structure got 78.6 IN 12TH 2016-17 Thanks Falaq Shahraj Khan.
     Asked By: Falaq Shahraj Khan      From: Nahan Himachal Pradesh
Question: Btec.......ECE
     Asked By: Falaq Shahraj Khan      From: Nahan
Question: i wanna know the details of about igtc written exam what should be my stratergy for that exam and how can i get admisssion for that course at igtc mumbai.
     Asked By: Shreya Rajendra Pawar      From: sangli
Question: May i know about BBI courses available in chennai
     Asked By: Madhu Sudhan      From: Chennai
View all Question list
Related Web Pages

ADMISSION ALERTSENTRANCE EXAM ALERTSVTUEEE 2017, XLRI RAPT 2017, AIIMS PG DOCTORAL 2017, CBSE UGC NET 2017, NCAT 2017, NSTSE 2017, X-GMAT 2017, OPENMAT-XLI 2017, NMAT 2017IIFT MBA (IB) 2017, JAM 2017, GATE 2017, LSAT 2017, KIITEE 2017, LPUNEST MBA 2017, AIMA UGAT 2017, NID DAT 2017, GSIB ENTRANCE TEST GET 2017, MITID-DAT-2017, XAT 2017, AEEE 2017, TISS RAT 2017, NEET MDS 2017, NMET 2017, IIAST 2017, KMAT 2017, TISS BAT 2017, TISSNET 2017, GPAT 2017, UPTET 2017, JEST 2017, UPSC CDS (I) 2017, X-GMAT 2017, LPUNEST 2017, AICTE CMAT 2017, JEE MAIN 2017JEE ADVANCED 2017UPESEAT 2017ULSAT 2017NIFT Test 2017AILET 2017DNB CET SS 2017, NCHM JEE 2017, AFCAT 2017, X-GMAT 2017, IGNOU OPENMAT XLI 2017, VITEEE 2017, V-SAT 2017, GITAM GAT 2017, UPES MET 2017, SRMJEEE 2017, AIMA MAT FEBRUARY 2017, AIIMS (MBBS) 2017, IMU CET 2017, UID APTITUDE TEST 2017, IIT HSEE 2017, CLAT 2017, NEST 2017, BITSAT 2017, SAAT 2017, ITSAT 2017, MCAER-CET 2017, KERALA SET 2017, BEEE 2017, SLIET SET 2017, PAF ENTRANCE EXAM 2017, SEAT 2017, WBJEE 2017, IDAT 2017, TRIPURA JEE 2017, SOFT CET 2017, PUNE, PU MET 2017, NDA ENTRANCE 2017, MAHARASHTRA CET 2017, AILET 2017, BMAT 2017, HITSEEE 2017, AIIMS MBBS ENTRANCE 2017, TANCET 2017, UPSEE 2017, NATA 2017, ODISHA JEE 2017, NMIMS NPAT 2017, SIU SET 2017, KEAM (KERALA) 2017, NIMCET 2017,  BHU PET 2017, IPU CET 2017, UPSC CSP 2017, JIPMER MBBS 2017, AP EAMCET 2017, COMEDK UGET 2017, CBSE NEET UG 2017, HPNLET 2017, DEET 2016CEED 2016NUPGET 2016, UPCMET 2016UPESDAT 2016DURCET 2016CBSE AIPMT 2016COMEDK PGET 2016KEE 2016UPSC NDA 2016BLDEU PGET 2016AIPGMEE 2016, MU OET 2016APIIT NAT 2016MICAT 2016KARNATAKA PG CET 2016PIMS AICET PG 2016TIFR GS 2016JNU CBEE 2016, JNUEE 2016,  CUSAT CAT 2016, CAT 2016, GNAT 2016, CSIR UGC (NET) 2016CPMEE (UTTARAKHAND) 2016, BCECE 2016, AIPVT 2016AU CRET 2016UPSC Geo-scientist 2016, MHT CET 2016DAVV CET 2016, DU SET 2016, NIPER JEE 2016, CPMT UP 2016, DNB CET JULY 2016, SIU PET 2016, IISER BS-MS 2016, JOINT CSIR UGC TEST 2016, AIMA RMAT 2016, PIMS AICET UG 2016, BHU PET 2016, TNSET 2016, MP DMAT 2016, MANAGEMENT COURSES, BIOTECHNOLOGY, ENGINEERING, FASHION DESIGNING, MASS MEDIA, INFORMATION TECHNOLOGY, LAW, DISTANCE LEARNING, MEDICAL, STUDY ABROAD, AMITY UNIVERSITY, NOIDA, KURUKSHETRA UNIVERSITY, I P UNIVERSITY, EXAM RESULTS, SCHOLARSHIPS, SMU, MANIPAL, RGTU, JAMIA MILLIA ISLAMIA, AIIMS, MGIMS WARDHA, NIRD, JNU, HPU, SCDL, IIFT, GRE, TOEFL, SAT, BVIMR, ICFAI, DEHRADUN, CMC, VELLORE, DELHI UNIVERSITY, BHU UNIVERSITY VARANASI, MDI GURGAONIRMA, RGPV, AFMC, CTET 2016, UTU UNIVERSITY

Admission Notification   footer_topright.gif
state_list.gif
state_list.gif
city_list.gif
 
footer_botleft.gif footer_botright.gif
Copyright Admission News 2015.
About Us | Contact Us | Terms and Conditions| Disclaimer | Privacy Policy | Site Map